Saturday, August 25, 2007

ČÍM FILOSOFIE NENÍ

- není to jakási hluboká, tajemná moudrost
- není nic samozřejmého, co by mělo být snadno pochopitelné. Nemůže být totiž jasná všem, protože je oponentem tzv. „zdravého rozumu“, který je běžně užíván v životní praxi.
- není návodem, jak uniknout od problémů, které nás trápí. Filosof totiž ví, že jsme za svůj život a za svět, ve kterém žijeme, sami sobě zodpovědni. Proto nám život neulehčí, ale naopak pracuje s jeho tíží a znemožňuje tak útěk od vlastní zodpovědnosti.
- není nahodilou snůškou různých názorů a pouček. Má totiž svou logiku vývoje a za její různorodostí se skrývá zásadní jednota v podobě řešení filosofické otázky, jak se člověk „má“ k tomuto světu.
- nejsou jí hotové odpovědi, protože se neuzavírá do pouček a definic. Naopak ve své podstatě narušuje a provokuje každé ustrnulé, se sebou spokojené myšlení a obrací je ze všech stran.
- není jí každé přemýšlení, které se zabývá velikými a závažnými tématy. Filosofa nečiní filosofem vznešenost tématu, ale způsob, jakým se tématem zabývá. Z hlediska filosofa není nezajímavého tématu.