Tuesday, August 28, 2007

DĚLENÍ FILOSOFIE

- filosofie má několik disciplín. Dělení filosofie se vyvíjelo v závislosti na tom, jak se měnilo zaměření fil. otázek. Na počátku byla součástí fil. i matematika, fyzika (ty se od fil. oddělily již ve starověku), psychologie a sociologie (osamostatnily se až koncem 19.století) a další.
- filosofické tázání jde třemi hlavními směry: Tážeme se na to, co kolem nás existuje, jakou má svět povahu, co to znamená „být“. To vše řeší hlavní fil. disciplína zvaná ONTOLOGIE (nauka o bytí). Každá jednotlivá věc, vlastnost anebo činnost má totiž nějaký vztah k existenci - říkáme, že je jsoucnem, něčím, co existuje, co jest. Je rozdíl mezi tím, jak jest skála, jak jest člověk a jak jest myšlenka. Některá jsoucna jsou závislá na existenci jiného jsoucna (odvozují se od jsoucen základnějších). Všechna jsoucna mají společné to, že jsou.
- místo termínu ONTOLOGIE se tradičně používá termín METAFYZIKA. Metafyzika zkoumá to, co je „za fyzikou“ (za smysly postižitelnými jsoucny) a co tuto fyziku (přírodu) umožňuje.

Labels: