Sunday, February 18, 2007

Vstup Španělska mezi světové velmoci

1479 - po skončení války o kastilské dědictví se vytvořil základ moderního španělského státu. Království Kastilie-Léon a Aragonie se sjednotila sňatkem královny Izabely a aragonského krále Ferdinanda II.

1492 - ve službách těchto panovníků objevil Kryštof Kolumbus Ameriku.

1494 - smlouvou z Tordesillasus si Španělsko a Portugalsko rozdělily už dobytá, ale ještě i neobjevená území v Novém světě. Byl to začátek španělské koloniální říše.

1516 - Karel I. (od r. 1519 jako německý císař Karel V.) založil ve Španělsku dynastii Habsburků. Za jeho vlády (do. 1556) a vlády jeho syna Filipa II. se ze Španělska stala světová mocnost (hlavně podmaněním Mexika, Peru a Filipín).

1559 - Mír z Cateau-Cambrésis mezi Filipem II. a francouzským králem Jindřichem II. ukončil španělsko - francouzskou válku, která začala v roce 1557, a tím spory mezi francouzskou korunou a španělsko - rakouským panovnickým rodem Casa d’Austria (Habsburků) o Itálii a Burgundsko. Francie se vzdala Burgundsko, Milána a Neapole ve prospěch Španělska.

1561 - přeložil Filip II. svou rezidenci do doposud bezvýznamného města Madrid a nechal z něho vybudovat reprezentativní hlavní město.

1563 - vznikal u Madridu monumentální komplex San Lorenzo (El Escorial), dokončený v roce 1584 jako královské sídlo.

Labels: