Tuesday, April 03, 2007

25. 10. 1419

Novoměstští husité obsadili Vyšehrad. Na pomoc novoměstským začaly ku Praze proudit ozbrojené skupiny husitů z jižních a východních Čech.
4. 11. 1419 Novoměstští husité spolu se svými venkovskými spojenci dobyli Malou Stranu. Po deseti dnech bojů uzavřely obě bojující strany dohodu o příměří do jara příštího roku. Část husitů se pod vedením Jana Žižky z Trocnova vydala do Plzně, další odházeli do jiných českých měst.
12. 1419 V Brně jednali zástupci českých stavů s uherským králem Zikmundem o podmínkách jeho nástupu na trůn. Jednaní ztroskotala, protože Zikmund odmítl povolit přijímaní pod obojím.
21. 2. 1420 Jihočeští husité dobyli Sezimovo Ústí, kde začali budovat své první středisko. Pro nevhodnou polohu Sezimovo Ústí na jaře opustili a založili město Tábor. Zpočátku měla na Táboře převahu chudina, která se zde pokusila vybudovat beztřídní společnost na základě společného majetku a všeobecné rovnosti. Svou vidinu "království božího na zemi" vtělila do radikálního protifeudálního programu.